Data experimenten met visuele netwerkanalyse (ongoing project)
grafisch ontwerp
coding netwerkanalyse
Data-visualisatie experimenten die de moderne en hedendaagse kunstwereld trachten te mappen aan de hand van co-expositie patronen. Kunstenaars die samen geëxposeerd hebben, worden gekoppeld in een groot netwerk van 5845 kunstenaars (”nodes”) met in totaal 25.656 links (“edges”).
Alle data werden met het softwarepakket R gescrapet van publiek toegankelijke internetbronnen. Exposities en kunstenaars werden van ArtFacts gehaald, aanvullende data komt van Wikipedia en daarnaast is er een variabele die weergeeft hoe vaak een artiest in het vakblad ArtForum werd vermeld tussen 1965 en 2015. Zo kunnen onderliggende verbanden worden gelegd en kan de hedendaagse internationale kunstwereld op verschillende manieren worden gevisualiseerd, afhankelijk van wat je onder het vergrootglas wil leggen.
Voor:
Universiteit Gent
Software:
R, Gephy en good old Excel
Nationaliteit bepaalt kleur van de nodeDataset van kunstenaars (excerpt) Dataset van co-expositie patronen (edges) (excerpt)Frans-Spaanse linken in de moderne kunst (met stromingen van kubisme/surrealisme/constructivisme en impressionisten rechtsboven)het “Oostenrijks netwerk” dicht bij het DuitseDeath spreads in the network. Dode artiesten staan rechts en komen meer overeen met moderne kunststromingen. Hedendaagse kunstenaars zitten over het algemeen meer links in het netwerk. Ook hier is Andy Warhol de belangrijkste node.Death in the network: dode kunstenaars = rode bol.Een “forced atlas” verkenning van het hele netwerk (zoom). Fontgrootte correleert met belang van kunstenaar in het netwerk (gedefinieerd als “degree” = aantal tentoonstellingen met andere kunstenaars)Detail van het sterrenstelsel van de moderne en hedendaagse kunstEen geografische verkenning van de data: waar zijn kunstenaars gelokaliseerd? We zien de belangrijkste kunststeden oplichten en we zien vooral een onderrepresentatie van Afrikaanse, Zuid-Amerikaanse en Aziatische kunstenaars in de database.Het complete netwerk (met “forced atlas” algoritme”)